Būlciņas,maizītes,pīrādziņi

Rabarberu spirālītes



  Notīrītus rabarberus sagrieš 5-7 cm garos stienīšos...
ja resni rabarberi,tos sadala 2-4 daļās...
apber ar cukuru...

 būs nepieciešama TEŠLA kārtainā bezrauga mīkla...

 loksnes atdala un liek atlaidināties...
vēl stingras sagriežam ar nazi ~2 cm platās loksnēs...


 ap katru rabarbera stienīti aptinam mīklas strēmeli...
ja nepieciešams,-savieno 2-as strēmeles...

 apviļā sakultā olā

  ...tad vienu maliņu iemērc sezama sēkliņās...

  ...otru maliņu-cukurā...

 liekam uz plāts...un cepam 200 grādos gatavas...

 izceptus atdzesē un kaisa ar pūdercukuru...

 Lai arī rabarbera klatbūtne vizuāli ir tikai nojaušama,
taču savas garšas funkcijas tas ir veicis...
Rabarbers ir krēmīgs,kas piedod sulīguma efektu izstrādājumam...
 
Lai labi garšo!
 Recepšu autori:  Ivetas Korsītes




Berlīneri...ar rabarberu pildījumu


120 gr cukurs
85 gr sviests
1 tejk.sāls

visu saberž ar pirkstiem mīkstā masā...

 pievieno 240 ml karsta piena
maisa līdz paliek silta masa (nav karsta)

 pievieno 1/3 daļu no kopējā 700 gr miltu daudzuma ,iemaisa "putriņu"...

 uz siltās "putriņas" uzkaisa miltus mazliet... un ber 1 paciņu sauso raugu...

 visu samaisa un pievieno klāt otru trešdaļu miltu...samīca vieglu mīklu...

 pievieno 2 olas,mīca ar rokām līdz vienmērīga masa...

 pievieno atlikušos miltus...

 samīca mīklu pikā,pārsedz ar plēvi un liek siltā vietā rūgt 1 stundu...

 mīkliņa jau dubultojusies apmēros pēc 1 stundas ilgas rūgšanas...

 mīklu izgāžam uz galda...

 ļaujam pufīgajai mīkliņai 10 minūtes "atpūsties"

 darba virsmu mazliet kaisam ar miltiem un mīklu izveltnējam apmēram 7 mm biezu...

 ar glāzi izspiežam aplīšus...

 uz viena aplīša liek pildijumu,kas var būt jebkāds:
gan vārītais krēms
bieza augļu masa
bieza ogu masa
džems vai povidla
saldināta biezpiena masa...kas kuram tīk

uz otra aplīša pārsmērē olu,kas man bija sakulta mazliet ar cukuru un sezama sēklām.....

 pildijumu liekam uzmanīgi,lai tas neplūst pāri malām klājot ripas vienu uz otras...

 atcerējos,ka varētu papildināt pildijumu ar cukurotiem rabarberiem...

 liekam kopā abas ripiņas...

 tā saliktas kopā abas ripas ar dalkšiņu rūpīgi aizspaidam...un liekam silta vietā rūgt 30 min...

 pa to laiku karsējam eļļu un uzrūgušus liekam cepties...

 Berlīners pildīts ar plūmju povidlu
un Berlīners pildīts ar vārīto krēmu+rabarberiem...

 izceptus liekam uz salvetes notecēt liekām taukvielām,
atdzisušus kārtojam traukā,kaisam ar pūdercukuru...pasniedzam!
 Recepšu autori:  Ivetas Korsītes

Rozītes (Turcija)


50-100 gr sviesta-kausēta,silta
300 gr mannas putraimi
250 gr bezpiedevu jogurts (var treknu kefīru vai rūgušpienu)
200 gr cukura

visu samaisa un ļauj 10-15 min.mīklai uzbriest...

 pievieno ~ +/- 500 gr miltu
2 olas
1 mazā paciņa cepampulvera
1 tējk.vaniļas ekstrakts vai vaniļas cukurs
visu sajauc kopā vienā monotonā masā...

 jāizveidojas mīklai,kas nelīp pie trauka malām,ir mazliet lipīga,bet ne ķepīga...

 Mīklu,ja nav liela darba virsma,sadala uz pusēm vai 3-4 daļās...
Mīklu izveltnējam cik vien plānu varam...jo plānāka,jo skaistāki izstrādajumi...
Ar glāzi apmēram 5 cm diametrā izspiežam aplīšus...

 5 aplīšus kārtojam pamīšus lēzeni vienu virs otra,kā attēlā...
Uz pirmā aplīša liekam mandeļu riekstus ar smailītēm uz ārpusi...
Orģināli ir lietot valriekstu daiviņas...

 aplīšu sleju satinam ruletītē...

 ruletīti pārgriežam uz pusēm...

 iznāk šādas skaistas divas rozītes...

 saveidojam sagataves,lai ērti bez kavēšanās varētu uz plāts izlikt jaunu porciju...

 šādi sastrādājam visu mīklu...
Lai gan izskatās laikietilpīgs darbs,apgalvoju,ka nemaz tik traki nav...ar vienu paņēmienu top divas kūciņas...
  izstrādājumi nav japārziež ar olu!!!

 vāram sīrupu:
ūdens un cukurs 1:1.... (manā gadijumā 0,5 krūze ūdens un 0,5 krūze cukura...)
+0,5 tējk.citronskābes

 tikko izceptās karstās rozītes izpeldinam sīrupā,kurš nokalstos atstāj skaistu spīdumu...
 plunčājam rozītes sīrupā kādas 3-4 sekundes...vairāk nav nepieciešamības...

 rozītes jau nokaltušas....karstas nokalst pavisam ātri...

 pasniedzot kaisam ar pūdercukura "sniedziņu"...
 lai labi garšo:
Recepšu autori:  Ivetas Korsītes

Unversālā raugu mīkla


100 gr skābais krējums (istabas temperatūrā)
100 gr silts ūdens
100 gr kausēts silts sviests
1 ola
5 ēdamk. cukurs
šķipsniņa sāls
kopējai samaisītai masai ir jābūt patīkami siltai...tā lābak darbosies raugs...
 Siltai masai pievienojam:
~ 3,5 glāzes miltu (sākumā mazāk,un iespējams,ka izies miltiņu mazāk...)
1/2 paciņa presētais raugs vai 1 tējk.sausais raugs
P.S.
Ja lieto presēto raugu,to iemaisa siltā ūdenī...,kam pievieno pārējās sastāvdaļas,kuras ir istabas temperatūrā...
 visu samīcam maigā,samtainā mīkliņā un saveļam kamoliņu.
Pārsedzam trauku ar pārtikas plēvi un liekam siltumā stundu rūgt...
 uzrūgušu mīkliņu klājam uz darba virsmas,kas izkaisīta ar miltiņiem...
MĪKLU NEVELTNĒJAM!
izstaipam kvadrāta formā un ieslēdzam savu iztēli...
veidojam dažādus izstrādājumus...:es veidoju "viltotos speķpīrāgus",bet mīkliņa piemērota ir arī,lai veidotu:
plātsmaizes
smalkmaizes
pīrādziņus
bulciņas
kūciņas un visu,kas ienāk prātā...
Mīkla ir trekna,izstrādājumi aromātiski,saglabājas ilgi mīksti...
 es izkaisiju sacepto šķiņķi ar sīpoliem,pa virsu kaisiju rīvētu sieru...
 visu satinu rullī...
 rulli pa gabaliņiem griežam un liekam uz plāts...
 protams, varam pildīt ar ābolu un citiem ievārijumiem...
magoņu masu,
kokosriekstu skaidiņu masu,
biezpiena masu,
sēnēm u.c pildijumiem...
 liekam mazliet uzrūgt...kādas 20 min...
 cepam zeltaini brūnus 200 grādos...
Man patīk tumšāki,tapēc cepu intensīvākā brūnumā....
 "mazā piciņa"...kurā varam iestarpināt arī olīvas,kaperus,salami,marinētus šampinjonus,skābētus gurķus un citas pikantas lietiņas,ja sirds vēlas...
 Garšo tiešām unikāli!
 Recepšu autori:  Ivetas Korsītes

 Zeppole kūciņas

isupirms gatavojam krēmu...kuram ir jāatdziest pirms tas tiek likts lietā...
Un tā:
250 ml piens
3 olu dzeltenumi
1/2 citrona miziņa (rīvēta)
30 gr milti
60 gr cukura
1/2 vaniļas pāksts vai 1 tējk.vaniļas cukurs...
nav paredzēts,bet es pievienoju 50 gr sviesta...

Olu dzeltenumus saberž ar cukuru,miltiem,vaniļu...
Pa to laiku katliņā karsējam pienu (+sviests,ja to liekat klāt...)
Vēl nesakarsušam pienam pievienojam olu maisijumu...un maisam....

 Nepārtraucot maisīšanu maisam,līdz masa sabiezē...
Liekam atdzesēties (var izmantot auksta ūdens peldi)
Kā jau sapratāt,tas ir vārītā krēma paveids....pats vienkāršākais no visiem
vārītajiem krēmiem (ja sviestu atdzisušā ieputo,nevis uzreiz iemaisa kā šeit...)

 Mīklai:
Katliņā lejam 250 ml ūdens
+70 gr sviests
šķipsna sāls...
visu liekam uz uguns un uzvāram...........tad noņemam no uguns...

Verdošā šķidrumā pieberam 150 gr miltu...gluten free versijā tie būs 130 gr...
Maisam enerģiski,līdz saveļas šādā pikā...

 masu pārliekam mīklas traukā,pievienojam :
40 gr cukura
un pa vienai pakāpeniski ar mikseri pieputo 3 - 4 olas....

(mans ekonomiskais variants:izmantoju 2 olas un pārējos olu baltumus,kas palika pāri no krēma...tieši laikā noderēja...)

 Masai jāizdodas krēmīgai,bet tādai,kas neplūst un saglabā savu struktūru...
To var regulēt ar pievienoto olu daudzumu....

 Mīklu liekam konditorejas turziņā ar roboto uzgali...

 No cepampapīra sagriežam kvadrātiņus apmēram 8x8 cm - 9x9 cm lielus
Ar konditorejas uzgali izspiežam, sākot no vidus spirāli veidojot, tādu kā ligzdiņu...
Lai darbiņš veiklāk padotos,plāti mazliet ieziežam retās vietās ar taukvielām un papīra kvadrātiņus pielipinam uz plāts,lai tie nofiksētos...

 Ligzdiņai veidojam maliņu,bet ligzdiņas centrs nedrīkst būt par ciešu...jo cepoties tas var "aizvilkties" ciet...
vismaz 3-4 cm atstarpe starp maliņām...

 Katliņā vai friterī sakarsējam eļļu...vēlams zemesriekstu eļļu...
Ņemam vienu kvadrātiņu ar uzspiesto mīkliņu un uzmanīgi iegremdējam sakarsētajā eļļā...
Papīru ar pinceti vai virtuves spīlēm izvelkam...ko var turpināt lietot...
Vāram kūciņas brūnas ,apgrozot no abām pusēm...
UZMANĪBU!
Nepārsteidzies kūciņas izņemt no karstās eļļas,ļauj,lai vidiņš kārtīgi izcepas,pretējā gadijumā tās saplaks...

 Kad kūciņa gatava,liekam ar iedobīti uz leju ar papīra dvieli ieklātā traukā atdzist...
Jāņem vērā,ka salīdzinoši ar pončikiem,šīs kūciņas cepas daudz ilgāk!

 Kartu atdzisušo kūciņu aplaimojam ar kārtīgu devu krēma "pušķīša"
protams,ja krēma daudzums atļauj,var šķērsām pārgriezt uz pusēm un iepildīt krēmu vidiņā...būs vēl ideālāk...

 Vidū liekam aktuāli laikam esot kādu odziņu...manā gadijumā tā ir 1/4 daļa no zemenes...
Orģināli liek cukurotu ķirsi vai ķirsi no ievārijuma...
Virsmu kaisam ar cukurpūdera sniedziņu!
Recepšu autori:  Ivetas Korsītes

Serbu pīrādziņi


 Mīklai:
(ieraugs)
40 g svaiga rauga (vai 4 tējkarotes sausais raugs)
50 ml ūdens
50 ml piena istabas temperatūrā
1 tējkarote cukurs
0,5 tējk. sāls

Sajauc visu 0,5 l tilpuma traukā un tad atstāj uzrūgt siltā vietā. Kad trauks ir pilns, tad tas ir gatavs.
Tad piejauc sekojošās sastāvdaļas:

 50 ml olīveļļa vai eļļa
200 ml silts ūdens
200 ml silts piens
1 ēdamkarote cukura
800 gr sijāti milti

Ieber bļodā miltus,pievienot ieraugu,eļļu,ūdeni,pienu,cukuru.
Iemīca vienmērīgas konsistences mīklu,liek ietaukota traukā un pārklātu ar pārtikas plēvi atstāj 30-40 min uzrūgt.(laiks ir atkarīgs no telpas siltuma)

 Kad mīkla dubultojusies apjomā,to liek uz miltiem nokaisītas darba virsmas,saveļ "desā" un to sadala 8 vienādās daļās.
Kartu daļu saveļ piciņā un izveltnē apmēram 5 mm biezu...

  2 ēdamkarotes kausēta sviesta sajauc ar 1 olas dzeltenumu...

1/4 daļu no sviesta-olas dzeltenuma maisijuma smērē uz vienas plāksnes ,
no malas atstājot apmēram 2 cm neuzsmērētus...

 Apsmērēto plāksni pārklāj ar otru izveltnēto plāksni un uzmanīgi "aizspaida"
maliņas un vieglām kustībām maigi norullē līdzenu...

 Mīklas plāksnes ar nazi sadala 8 vienādos gabalos,kā attēlā...
Liekam uz platākajām maliņām pildījumu...
pildījumam būs nepieciešams:
...var izmantot jebkuru džemu
vai:
150 gr krēmsiera samaisa ar
1 olu
1 ēdamk.skāba krējuma
saldumu pievieno pēc saviem uzskatiem...

 Rūpīgi aizlokam,lai pildijums cepoties netecētu laukā...

 Mīklu nedaudz iestiepjot ,satinam pīrādziņa cienīgā rullītī...

 Liekam uz plāts,kas ieziesta ar taukvielām vai cepampapīra...
Ja liekam bez cepampapīra,tad starp pīrādziņiem liekam mazas piciņas sviesta...
Pīrādziņus noziežam ar saklapēto olbaltumu un kaisam magones vai citas sēkliņas/drupinātus riekstus...
Ar krēmsiera pildijumu pildītus kaisa ar sezama sekliņām...ar džemu pildītos var kaisīt arī ar cukuru...
Atstāj mazliet siltumā uzrūgt kādas 15-20 min...
Tad liekam cepties 200 grādus sakarsētā cepeškrāsnī apmēram 15 min.
Recepšu autori:  Ivetas Korsītes

Brokastu maizītes


 Nepieciešams:
100 ml.ūdens
1 paciņa sausā rauga
1 ēd.k cukura
0.5 ēd.sāls
100 ml.saldā krējuma
100 gr.sviesta
3.5 glāze miltu(viena glāze 200 ml.)
Liekam siltumā raudzēt uz 40 minūtēm...

Veidojam 12 bulciņas...
Liekam formā,200 grādu krāsnī uz 15 minūtēm...

 Pēc 15 minūtēm...


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru