Kartupeļu un gaļas sacepums..
nepieciešams:
1 kg kartupeļu
1 burkāns
1 sīpols
1 tomāts
400 g maltās gaļas
sāls, pipari
kaltētu garšvielu( rozmarīns, timiāns un bazilika)
1 ēd.k. tomātu pastas
20-30 g rīvēta siera
1,5 ēd.k. miltu
2 ēd.k. sviesta
200 g saldā krējuma
2 ēd.k. eļļas
1 gl. sakņu buljona( var gatavot no kubiciņa)
Nu ko gatavojam:
Nomazgātus kartupeļus ar mizu vāram sālsūdenī 20 minūtes. Burkānus
nomizo un sagriež kubiciņos, arī sīpolu un tomātu sagriež gabaliņos.
sakarsētā eļļā apmaisot apcep malto gaļu. Liek klāt sagriezto sīpolu un
burkānu, dažas minūtes cep arī tos. Pārkaisa ar sāli un pipariem un
garšaugiem. Iemaisa tomātu pastu un sagrieztu tomātu. Katliņā izkausē
sviestu, maisot tajā apcep miltus. Iemaisa saldo krējumu un buljonu un
turpina maisīt uzvāra, iejauc sarīvētu sieru . pēc garšas pievieno sāli,
piparus.
Izvārītos kartupeļus nomizo un sagriež ripiņās liek ietaukotā veidnē,
pārber sacepto malto gaļas masu un pārlej krējuma mērci. Veidni liek
sakarsētā krāsnī 200 grādu temperatūrā un cep apmēram 20 -25 minūtes.
Pasniedz ar svaigiem salātiem...
Pikantais kartupeļu sacepums
Nepieciešams:
1 paprika
750 g miltainu kartupeļu
700 g tomātu
1 sīpols
sāls
3 daiviņas ķiploka
2 kaltēti sarkanie čili pipari( es nelieku , jo tad ir baigi asais..gaumes lieta)
2 bumbiņas Mozzarella siera(katra 125 g )
saldais paprikas pulveris
1 ēd.k. sagrieztu zaļo lociņu
Gatavojam:
Papriku iztīriet, nomazgājiet, pēc tam sagrieziet mazos kubiņos.
Kartupeļus nomazgājiet, noskalojiet un sagrieziet apmēram 1/2 cm biezās
šķēlēs. Applaucējiet tomātus ar verdošu ūdeni, mazliet paturiet ūdenī.
Pēc tam noskalojiet ar aukstu ūdeni un novelciet tiem miziņu. Tomātiem
izgrieziet kātiņu vietas, bet pašu tomātu sagrieziet gabaliņos.
Atsevišķi sīpolus un ķiplokus sagrieziet sīkos gabaliņos. Kaltētos čilī
piparus smalki saberziet.
Cepeškrāsni iepriekš uzkarsējiet līdz 180 grādiem. Karstumizturīgā
veidnē samaisiet kartupeļus, sagrieztos tomātus, sīpolus, 2/3 no
ķiplokiem un čilī piparus, pēc garšas pielieciet klāt sāli. Mozzarella
sieru labi noteciniet, sagrieziet nelielos kubiņos un piemaisiet klāt.
pāri pārkaisiet paprikas kubiņus. Sacepumu lieciet karstā
cepeškrāsnī(160 grādu temperatūrā) un cepiet apmēram 50 minūtes, līdz
kartupeļi ir mīksti. Pēc tam pārkaisiet ar paprikas pulveri,
atlikušajiem ķiplokiem un sagrieztajiem lociņiem , un pasniedz galdā...
Cepti kartupeļi ar timiānu..
Nepieciešams:
7 ēd.k. olīveļlas
800 g pēc iespējas vienādus lieluma kartupeļus
sāls un pipari
1 tējk. ķimeņu
1 neliels saišķītis timiāna vai 3 tējk. kaltēta timiāna
3 daiviņas ķiploku
Gatavojam:
Cepeškrāsni iepriekš uzkarsējam 200 grādos. Cepamo plāti ietaukojiet ar 3
ēd.k. olīveļļas. Kartupeļus nomizojam, noskalojiet un nosusiniet. Pēc
tam tos šķērsam sagrieziet apmēram 1 cm biezās šķēlēs un salieciet
bļodā. Uzkaisiet mazliet sāli, piparus un ķimenes. pie kartupeļiem vēl
pievienojiet timiānu. ķiploku nomizojiet un piespiediet klāt. Kartupeļu
šķēles uzmanīgi samaisiet un vienmērīgi salieciet uz cepamās plāts.
visbeidzot apslaciniet ar atlikušo olīveļļu.Plāti lieciet karstajā
cepeškrāsnī un kartupeļus apmēram 40 minūtes 180 grādu temperatūrā
cepiet zeltaini brūnus un kraukšķīgus.
Kotletes ar papriku un sēnēm:
Nepieciešams:
1 šķēlē iepriekšējās dienas maizes
1 nelielā zaļā paprika
100 g šampinjonu
1 sīpols
pētersīļu zaļumu
400 g maltās gaļas
1 ola
sāls un pipari
Gatavojam:
Bļodiņā aukstā ūdenī izmērcējiet baltmaizi. Papriku iztīriet un
sagrieziet ļoti mazos kubiciņos. Sēnes notīriet un sagrieziet plānās
šķēlītēs. Sīpolus smalki sakapājiet. pētersīļu zaļumus smalki
sakapājiet. Izmērcēto baltmaizi labi nospiediet un sapluciniet. Malto
gaļu samīca kopā ar olu, maizi, papriku, sēnēm, sīpoliem un pētersīļiem.
pievienojiet sāli, piparus. No maltās gaļas masas veidojiet kotletes un
cepiet uz pannas no abām pusēm brūnus...
Labu apetīti...
Kartupeļu vēdekļi ar sieru...
Nepieciešams:
1,2 kg kartupeļu
sviests formas ieziešanai
sāls un pipari
2 ēd.k. sviesta
75g Kazas vai aitas siera
svaigi garšaugi pārkaisīšanai
Pagatavojam:
Kartupeļus nomizojiet, nomazgājiet un ar papīra dvieli labi nosusiniet.
Kartupeļus gareniski iegrieziet plānās šķēlēs tā, lai tie netiktu
sagriezti un šķēles vēl turētos kopā. Lai kartupeļus nepārgrieztu
pavisam, paralēli kartupelim novietojiet pavarnīcas kātu. Griež tikai
tik tālu, līdz naža asmenis atdurās pret kāta. Cepeškrāsni iepriekš
uzkarsējiet līdz 180 grādiem. Cepamo formu rūpīgi ieziediet ar sviestu.
Kartupeļus paveriet kā vēdekļus un lieciet formā. Pārkaisiet ar sāli un
pipariem. Sviestu sapluciniet mazos gabaliņos un vienmērīgi pārlieciet
pāri kartupeļiem. Kartupeļus apmēram 35 minūtes cepiet karstā
cepeškrāsnī ( 160 grādos) līdz tie ir gandrīz mīksti. Pa to laiku
sarīvējiet sieru.
Formu izņemiet no cepeškrāsns, kartupeļus pārkaisiet ar sieru un cepiet
vēl apmēram 15 minūtes, līdz siers izkusis un izveidojās zeltaina
garoziņa. Pārkaisiet ar sakapātiem garšaugiem un pasniedziet galdā,
kamēr kartupeļi vēl karsti...
Pannā cepti kartupeļi ar gurķiem...
Nepieciešams:
250 g sīpolu
750 g kartupeļu
5 ēd.k. eļļas, sāls un pipari
1 kārba konservēto tomātu(neto svars 400 g )
1/4 l dārzeņu buljona
4 marinētie gurķi
500 g kūpinātās gaļas..
lociņu pārkaisīšanai
Pagatavojam:
Sīpolus gareniski pārgrieziet uz pusēm un šķērsam sagrieziet pusaplīšos.
Kartupeļus nomizojiet un sagrieziet ne īpaši plānās šķēlēs, ja lielāki
kartupeļi, varat sagriezt pusaplīšos.
Lielā pannā sakarsējiet eļļu un apmēram 5 minūtes apcepiet tajā
kartupeļus. Pievienojiet sīpolus, visam pielieciet klāt sāli un piparus.
Tomātus no kārbas izlejiet sietā, sulu nolieciet malā.. Tomātus ar
dakšiņu saspiediet un lieciet pannā. Pielejiet klāt tomātu sulu un
dārzeņu buljonu, uzlieciet vāku un uz vidēji lielās uguns vāriet 15
minūtes. Marinētos gurķīšus sagrieziet šķēlītēs. Gaļu sagrieziet
palielos gabaliņos. Gurķus un gaļu 5 minūtes pirms gatavošanas beigām
pielieciet klāt pie kartupeļiem. Pirms pasniegšanas galdā pārkaisiet ar
lociņiem...
Pikantās kartupeļu daiviņas..
nepieciešams:
1,5 kg kartupeļu
1 daiviņa ķiploka
2 ēd.k. čili mērces
1 tējk. saldā paprikas pulvera
1/2 tējk. kajēnas piparu
1/2 tējk. sāls
2 tējk. melno vai krāsaino piparu graudu
Pagatavošana:
Cepeškrāsni iepriekš uzkarsējiet līdz 180 grādiem. Ķiploku nomizojiet un
izspiediet caur ķiploku spiedi. Labi samaisiet kopā ar ķiplokus, čili
mērci,paprikas pulveri, kajēnas piparus un sāli. Cepamo plāti ieziediet
ar taukvielām. Kartupeļus gareniski sagrieziet astotdaļās. Lieciet tos
uz ietaukotās plāts un apsmērējiet ar sagatvotajām garšvielām. Piparu
graudus rupji samaliet. Pārkaisiet pāri kartupeļiem. Plāti ar kartupeļu
daiviņām lieciet karstajā cepeškrāsnī un cepiet apmēram 50 minūtes 160
grādu temperatūrā, līdz kartupeļi gatavi. Cepšanas laikā šad tad
apsmērējiet ar garšvielām. Ja vēlās pašās beigās kartupeļu daiviņas
pārkaisa ar sarīvētu sieru un uz īsu brīdi ielieciet cepeškrāsnī lai
izkūst siers...un gatavs...
Kartupeļi ar sieru un bekonu
Sastāvdaļas
• 4 lieli kartupeļi
• 12 siera šķēles
• 8 kūpināta bekona šķēles
• 150 g skaidiņās sarīvēta siera
• tomāts
• sāls
• pipari
Pagatavošana:
Kartupeļus ar visu mizu izvāra, neļaujot sašķīst.
Atdzesē, nomizo un katru sagriež šķēlēs, starp šķēlēm pilda pa trim siera šķēlēm un divām bekona šķēlēm.
Pārkaisa ar sāli un pipariem, liek ietaukotā veidnē citu pie cita.
Lai šķēles labāk turētos kopā, kartupeļus var saspraust ar koka irbulīti.
Katram kartupelim virsū liek tomātu šķēli, biezā kārtā pārkaisa ar siera skaidiņām.
Kartupeļus uz 20 minūtēm liek sakarsētā krāsnī.
Pasniedz uz salātu lapām ar olīvām un zaļumiem.Klāt var pasniegt majonēzes vai biezpiena mērci.
Kartupeļi folijā
Sastāvdaļas:
kartupeļi
sīpoli
žāvējumi
sāls
pipari
ķimenes
Pagatavošana:
Kartupeļus nomazgā un nomizo, sagriež šķēlītēs, nepārgriežot pamatu.
Starp katrām divām šķēlītēm pāmīšus liek sīpolu ripiņas un žāvējuma šķēlītes.
Pārkaisa ar sāli, pipariem, ķimenēm un ietin folijā. Cep cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā apmēram pusstundu.
Pasniedz ar salātiem.
Rīvētu kartupeļu sacepums.
Sastāvdaļas:
750 g kartupeļu
150 g siera
1/8 l piena
ķiploku daiviņa
muskatrieksts
pipari
sāls
Pagatavošana:
Kartupeļus nomizo un sarīvē skaidiņās.
Ar ķiploku ierīvē katlā iegūto kartupeļu masu liek kārtam ar sarīvēto sieru.
Pēdējo liek siera kārtu.
Pārkaisa ar sāli, pipariem, muskatriekstu un pārlej ar verdošu pienu.
Cep aptuveni 40 minūtes.
Krāsnī cepti kartupeļi ar šķiņķi un sieru...
Sastāvdaļas:
8 vidēji lieli miltaini kartupeļi ( apm. 1.2 kg)
200 g puscietā siera Gouda
1 saišķītis pavasara sīpolu
1 miltains tomāts
200 g šķiņķa
2 ēd.k. eļļas
sāls un pipari
Mērcei:
300 g jogurta
1-2 ķiploku daiviņas
1 saišķītis lociņu
Pagatavojam:
Kartupeļus pamatīgi nomazgājam un gareniski pārgriezt uz pusēm. Ar
tējkarotes palīdzību izdobiet tos, atstājot 1 cm biezu sieniņu. Izdoboto
masu sagrieziet sīkos gabaliņos. Šķiņķi un sieru sagrieziet mazos
gabaliņos. Notīriet un nomazgājiet pavasara sīpolus. Sīpolus sagrieziet
sīkos gabaliņos, lokus - ripiņās. Tomātus applaucējiet, nomizojiet,
izņemiet sēklas un sagrieziet mazos gabaliņos. Cepeškrāsni iepriekš
uzkarsējiet līdz 180 grādiem.
Pannā sakarsējiet eļļu un apcepiet tajā šķiņķi, līdz tas kļūst
kraukšķīgs. Pievienojiet kartupeļu gabaliņus un pavasara sīpolus un vēl
nedaudz visu pacepiet. Maisījumu noņemiet no plīts, samaisiet ar pārējām
pildījuma sastāvdaļām un nogaršojiet. Ja nepieciešams pievienojiet vēl
sāli un piparus. Kartupeļus lieciet uz cepešpannas, kas ieziesta ar
taukvielām, sadaliet maisījumu pa kartupeļiem. Cepiet iepriekš uzkarsētā
cepeškrāsnī 160 grādu temperatūrā apmēram 50 minūtes, līdz kartupeļi ir
mīksti un pildījums kļuvis zeltaini brūns.
Mērce: Jogurtu sajauciet ar izspiestu ķiploku un smalki sagrieztiem lociņiem. Pievienojiet sāli un piparus.
Pasniedziet pie karstiem kartupeļiem.
Kartupeļu sacepums ar šķiņķi
sastāvdaļas:
1 kg miltainu kartupeļu
1 tējk. ķimeņu, sāls un pipari
200 g sīpolu
2 ēd.k. sviesta
1 tējk. kaltēta timiāna
1 tējk. oregano
200 g šķēlēs sagriezta vārīta šķiņķa
1/2 iepriekšējās dienas smalkmaizīte( var aizstāt ar rīvmaizi)
100 g Raclette siers(var aizstāt ar krējuma sieru)
3 olas
3/8 l piena
rīvēts muskatrieksts
Pagatavot:
Kartupeļus nomazgājiet un kopā ar ķimenēm ielieciet katlā. Pārlejiet ar
ūdeni, lai kartupeļi būtu pārklāti, uzlieciet katlam vāku un vāriet
apmēram 25 minūtes. Sīpolus sagrieziet plānās ripiņās. Sakarsējiet
sviestu un apcepiet tajā sīpolu gredzenus caurspīdīgus. Pievienojiet
sāli, piparus, timiānu un oregano. Noņemiet no pavarda. Šķiņķi
sagrieziet nelielos kubiņos. Smalkmaizīti sarīvējiet. Sieru sarīvējiet
rupjās skaidiņās un samaisiet ar maizes drupačām. Sakuliet olas ar
pienu, pielieciet sāli, piparus un muskatriekstu. Cepeškrāsnī iepriekš
uzkarsējiet līdz 200 grādiem. Ieziediet ar taukvielām veidni. Kartupeļus
nokāsiet, nomizojiet un sagrieziet šķēlēs. Lieciet tās kārtām
sagatavotajā sacepumu veidnē, pa starpām liekos sīpolus un šķiņķi. Pāri
pārlejiet sakulto olu ar pienu. Sacepumu pārkaisiet ar sieru un maizes
drupačām un cepiet cepeškrāsnī 30-40 minūtes 180 grādos temperatūrā. Ja
virsa kļūst par daudz tumša, sacepumu pārklājiet ar foliju.
Krējumā un garšaugos sacepti kartupeļi...
sastāvdaļas:
1,8 kg kartupeļu, kas vārot neizjūk
500 g tomātu
150 g rīvēta parmezāna siera
sāls un pipari
1 tējk. Provansas garšaugu
400 g saldā krējuma
Pagatavot:
Kartupeļus nomazgājiet, nomizojiet, sagrieziet plānās šķēlēs vai
saēvelējiet uz dārzeņu ēveles. Tomātus nomazgājiet un sagrieziet
kubiņos. Cepeškrāsni uzkarsējiet līdz 200 grādiem temperatūras. Lielu
karstumizturīgu sacepumu veidni ietaukojiet ar sviestu. Veidnē lieciet
pusi no sagrieztajiem kartupeļiem. Šķēlēm pa virsu lieciet pusi no
tomātu kubiņiem un uzkaisiet pusi no siera. Uzkaisiet sāli, piparus un
pusi no garšaugiem. Pēc tam virsū uzlieciet atlikušos kartupeļus uz tiem
atlikušos tomātu gabaliņus un pārkaisiet ar atlikušo sieru. Uzkaisiet
sāli, piparus un atlikušos garšaugus. Visbeidzot sacepumam pārlejiet ar
saldo krējumu. Sacepumu lieciet karstā cepeškrāsnī un cepiet apmēram 45
minūtes 180 grādu temperatūrā, līdz kartupeļi mīksti.
sacepums laucinieku gaumē...
sastāvdaļas:
2 sīpoli
1 kg miltainu kartupeļu
400 g teļa gaļas
5 ēd.k. krējuma
sāls un pipari
50 g Gouda siera
3 diļļu kāti
400 ml piena
1 ola
rīvēts muskatrieksts
Pagatavošana:
Sīpolus sagrieziet nelielos gabaliņos. Kartupeļus nomizojiet un
sagrieziet plānās šķēlēs. Ieziediet ar sviestu karstumizturīgu veidni.
Cepeškrāsni iepriekš uzkarsējiet līdz 180 grādiem temperatūras. Samīciet
teļa malto gaļu, kērjumu un sīpolus, pievienojiet sālu un piparus.
Veidnes pamatni noklājiet ar 1/3 no kartupeļu šķēlēm. Uz tām uzlieciet
pusi no maltās teļa gaļas. Atkal lieciet kārtu kartupeļu un otru pusi
gaļas. Kā pēdējo sacepuma kārtu atkal lieciet kartupeļu šķēles. Sieru
sarīvējiet uz smalkās rīves. No diviem kātiem noplūciet diļļu zaļumus.
Samaisiet ar pienu un olu, pielieciet sāli, piparus un muskatriekstu.
sakulto pienu ar olu pārlejiet pāri visam sacepumam, bet raugieties, lai
tiktu pārliets vienmērīgi. Sacepumam pa virsu uzlieciet sviesta
piciņas, pēc tam veidni lieciet cepeškrāsnī 160 grādu temperatūrā un
cepiet 1 stundu. Rotājiet ar atlikušajām dillēm.
Pikanti, cepti kartupeļi
sastāvdaļas:
800 g kartupeļu
1 liels burkāns
150 g caurauguša žāvēta speķa
2 sarkani sīpoli
1 zaļās paprikas
200 g zaļo pupiņu
4 ēd.k. eļļas
sāls un pipari
2 ēd.k. sakapātu pētersīļu
Pagatavošana:
Kartupeļus un burkānus nomizojiet, nomazgājiet un sagrieziet apmēram 0,5
cm biezās šķēlītēs. Speķi atbrīvojiet no ādas un skrimšļiem un
sagrieziet mazos gabaliņos. Sīpolus nomizojiet un sagrieziet plānās
ripiņās. Papriku pārgrieziet uz pusēm, atbrīvojiet no sēklam un
strapsieniņām, nomazgājiet un sagrieziet 1 cm platās strēmelītēs. Pupiņu
pākstis sagrieziet pirksta platuma gabaliņos. Lielā pannā uzkarsējiet
eļļu. Tajā vidējā karstumā apcepiet speķa gabaliņus un sīpolus, līdz tie
kļūst zeltaini un caurspīdīgi. Pievienojiet kartupeļus un dārzeņus.
Patstāvīgi maisot, cepiet tos 1 minūti. Samaziniet karstumu un uzlieciet
pannai vāku. Visu cepiet 15-20 minūtes, līdz ēdiens kļūst mīksts.
Vairākas reizes apmaisiet. Noņemiet vāku. Palieliniet karstumu un,
patstāvīgi maisot, 3-4 minūtes cepiet . Pievienojiet garšvielas. Pāri
pārkaisiet pētersīļus, lieciet šķīvjos un pasniedziet kopā ar svaigiem
salātiem....
P.S. Visas svaigās pupiņas pirms lietošanas vismaz 10 minūtes jāvāra, lai noārdītos tajās esošā indīgā olbaltumviela fazīns...
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru